Segurament algun de vosaltres us pregunteu Què és el tercer espai?
Recordem que la llar (primer espai) i el treball (segon espai) i el tercer espai són els entorns que fomentin la creativitat i l'esperit d'equip i la llibertat creativa de les persones per a afermar el seu compromís amb la companyia.
La idea d'un espai públic i social fora de la llar i del treball es coneix des de fa segles. Però no s'havia denominat com a “tercer espai” fins que Ray Oldenburg va explorar a fons aquest fenomen en el seu llibre “The Great Good Plau”, publicat en 1989. I, des de llavors, no ha deixat d'utilitzar-se en tots els models d'anàlisis relacionades amb l'entorn laboral.
Dins de la companyia
El tercer espai és la combinació de la comoditat de la llar amb la funcionalitat dels espais de treball. Dóna lloc a nous entorns amb atmosferes que ajuden les persones a portar millor el dia, recuperar energia, relacionar-se en un ambient agradable i treballar. Es podria denominar la nova oficina, ja que és un espai mixt que aprofita els avantatges dels entorns habitables i recull el millor de cadascun per a crear un nou àmbit. Però no es tracta del racó del break de l'oficina ni del despachito domèstic, sinó d'una àrea conscientment organitzeu. Amb un format híbrid on se susciten situacions de treball amb un component de llibertat que no es troba en l'oficina convencional. Una nova manera d'explorar l'oficina del futur.
La integració de les tecnologies, un disseny acollidor i serveis de suport pràctics són les tres principals característiques dels tercers espais atractius situats en les pròpies instal·lacions de les companyies, en els quals es pot treballar adequadament i que fomenten de manera holística el benestar de les persones, per descomptat l'hi ha un mobiliari d'oficina per al tercer espai i no incorporar qualsevol taula d'oficina és vàlid per a equipar aquests espais.
Atmosfera moderna
Els beneficis d'aquests tercers espais són molt evidents. Faciliten la transmissió de talent, la cohesió de grup i la interactuación creativa entre departaments. Permeten treballar de manera més informal i relacionar-se estretament amb altres persones. D'altra banda, en estar dins de l'empresa, faciliten un nivell de privacitat que no s'obté en els llocs públics.
Les empreses són conscients dels avantatges de crear un tercer espai que sigui millor que una simple cafeteria. Es tracta d'organitzar entorns amb una atmosfera moderna, bon cafè, menjar saludable, però que, a més, posseeixin una enorme funcionalitat, on es pugui treballar sense limitacions o celebrar una reunió improvisada. L'atmosfera és crucial per a l'èxit d'un tercer espai corporatiu, però no serveix de res si no ofereix funcionalitats addicionals perquè tots els departaments es comuniquin entre si i puguin treballar. L'espai ha de ser acollidor i crear un sentiment de pertinença. Treballar en la cafeteria és el Workcafe.
Qüestió de detalls per a la creació del tercer espai
Per tant, és fonamental que els col·laboradors disposin de determinats serveis, com a accés a la xarxa elèctrica i a la xarxa wifi, suport per a les presentacions, equips de videoconferència, sistemes de reserva electrònica i eines per a compartir contingut.
Els detalls arquitectònics, la il·luminació, les obres d'art, els elements inspiradors, el so i altres elements del disseny general creen una atmosfera vibrant i acollidora que configura l'essència d'aquests espais, podríem dir que ha de tenir un ambient de coworking amb olor de cafeteria.
Si l'empresa gaudeix d'espais exteriors, aquests poden destinar-se tant a relaxar-se com a treballar seriosament. A més, quan les persones surten de les instal·lacions per a reunir-se a l'aire lliure és fàcil comprovar com els canvia el semblant. A l'instant, semblen més descansades. Podríem dir sense embuts del tercer nivell és la nova oficina
Disseny d'il·luminació, mobiliari, colors i aroma
Els entorns exteriors són considerats útils com a tercer espai, tal com reflectia l'última edició de Neocon a Chicago, l'any passat, centrada en equipar les zones enjardinades dels edificis corporatius. L'espai a l'aire lliure aporta oxigen que purifica els pulmons i permet pensar millor. També aporta relax visual en permetre mirar al lluny i contrarestar la fatiga que produeixen les pantalles d'ordinador. És l'efecte relaxant de mirar per la finestra quan un es troba cansat, multiplicat per deu. La llum natural de l'oficina a l'aire lliure, finalment, és un plus de benestar per a les persones.
En la seva coneguda proposada per a la fira de Milà de 2015, Michele de Lucchi va presentar un bucle elevat sobre les instal·lacions de treball que permetia realitzar un passeig infinit sobrevolant l'empresa. L'actitud de passejar era per al dissenyador italià la millor predisposició al treball creatiu. La seva proposta d'espai de treball es va denominar “La Passegiatta” i, sens dubte, era una forma innovadora d'al·ludir al tercer espai.
Treballar lluny de l'empresa
A la cerca d'un client millennial i amb unes necessitats específiques, cada vegada són més els entorns comercials que destinen una part de la seva àrea pública a tercer espai de treball eventual. Des d'hotels fins a biblioteques passant per cafeteries i coworkings, l'oferta augmenta cada dia i permet plantejar el treball fora de l'entorn laboral quotidià.
Per això hem de cuidar al màxim tots els detalls per a fer sentir tant al treballador, com al proveïdor o client que està en una zona de relax, però que té al seu abast totes les eines per a poder treballar de forma organitzada i còmoda, un bon mobiliari d'oficina ergonòmic que li proporcioni la màxima comoditat, la tecnologia integrada en qualsevol punt del tercer nivell que faciliti la comunicació, uns colors adequats per a cada empresa etc..
El coworking i els tercers espais
Les empreses dedicades al lloguer de llocs de treball flexible, conscients d'aquesta creixent demanda, estan preparant les seves noves àrees enfocades a grans empreses que busquen desplaçar fora de la seva seu a equips complets de treballadors. El coworking no es pot considerar en essència un tercer espai, ja que la seva configuració és la d'una oficina convencional. Però, en canvi, resulta reveladora la importància que es dóna en el seu interior a les àrees comunes de socialització, com a zones doni es creen les sinergies entre treballadors de diferents disciplines. El major al·licient de l'espai compartit. Per descomptat una de les ciutats que més està apostant per incloure el tercer nivell tant en els coworkings com en les oficines és Barcelona. Fins i tot t'estan creant cafeteries perfectament dissenyades, tant en il·luminació, com en mobiliari, colors o aromes per a potenciar un públic treballador cansat d'estar teletrabajando a casa i que no tingui la necessitat d'anar a l'oficina, però que necessiti un lloc totalment equipat per a treballar, d'aquí l'auge dels workcafe.
Treballar en la cafeteria
És coneguda la proposta pionera de la cadena de cafeteries Starbucks que ofereix connexió wifi des de fa anys, amb el que ha aconseguit atreure a molts professionals lliures a les seves confortables butaques. Però també podem considerar els vestíbuls de molts hotels urbans o centres culturals de titularitat pública. De fet, en el castigat sector de l'hostaleria, després de la crisi de la pandèmia, es parla d'incrementar les opcions d'utilització de les àrees comunes. Convertir els vestíbuls en petites àrees de trobada o de treball és una manera de rendibilitzar mínimament aquests metres quadrats, apostant per un mobiliari més ergonòmic i enfocat a la connectivitat, és a dir crear un tercer espai en totes les seves zones comunes per a rendibilitzar espais abans desaprofitats la majoria del temps. Per a les empreses és una opció que redueix els costos, ja que el preu per disposar d'un espai adaptat per a treballar és zero, només abones les consumicions, que a més aquestes són desgravables
Què tenen en comú tots aquests entorns? Busquen afavorir la interacció de la gent, una cosa necessària per a la salut de la vida urbana contemporània. El tercer espai permet relacionar-se amb professionals externs a la companyia i tenir una mirada interdisciplinària que pot ser útil a l'empresa. Allunyar-se del complex corporatiu pot ajudar a veure el bosc i no perdre's en els arbres. Tenir una visió elevada i entendre les noves necessitats en el context general del mercat.
Per això en DesignBcn ens estem especialitzant en la creació del tercer espai, ja sigui dins de l'empresa com fora d'ella. Disposem d'un mobiliari d'oficina dissenyat específicament per a aquest espai, que permet total connectivitat, amb un disseny enfocat en les cafeteries, sense oblidar de la màxima ergonomia.
Moltes vegades disposem de metres que no utilitzem o que si utilitzem, però sense treure el màxim rendiment a l'espai, per això des de DesignBcn facilitem als nostres clients un projecte 3D de com quedaria l'espai després de la reforma, i així veure abans de realitzar la comanda com li quedarà l'espai.