reinventarse o morir
La manera de dissenyar espais de treball abans del COVID es basava a permetre als equips generar les interaccions necessàries per a potenciar la seva creativitat i innovació i agilitar la presa de decisions. Aquests atributs ara ens presenten reptes ja que cal limitar les interaccions socials, passem del openspace on per exemple el mobiliari d'oficina es compartia ,les distàncies entre treballadors no existien, les mampares d'oficines s'havien eliminat per a donar pas a espais comuns, les zones d'office permeten col·locar mobiliari de col·lectivitats per a relacionar-se grups grans de persones, tot això ja no és segur, amb el que a les empreses de disseny d'oficines se'ns presenten una sèrie de nous reptes, que són :
• Espais oberts: és el principal tipus d'espais en les oficines actuals al voltant del món. El grau d'obertura varia, però en espais d'aquest tipus els patògens es propaguen lliurement. Possibles solucions per a mitigar aquesta propagació són: Incorporar teixit anti bacteris i anti virus al cadira d'oficina o a les mampares d'oficines que separen les taula d'oficina, disposar de purificadors d'aire, disposar de taquilles d'oficines per a dipositar els objectos o el calçat que ve del carrer.
• Alta densitat: Durant l'última dècada s'ha anat reduint el número de m² per persona incrementant la densitat, això també fa que els virus es puguin propagar amb major facilitat. Una de les mesures més efectives per a evitar el contagi és la distància social, amb el que hem de ser conscients és que hem de deixar entre les taules d'oficina aproximadament 2 m i si no és possible disposar de mesures com les mampares d'oficina de metacrilat per a evitar el contacte entre treballadors o client.
• Espais compartits: Les organitzacions reconeixen que les persones volen poder triar i controlar la seva experiència de treball. Això ha portat a dissenyar una gran varietat d'espais que són compartits lliurement per totes les persones de l'organització. Si aconseguim reduir el número de persona que vénen a l'oficina, fomentant el teletreball podem reorganitzar el mobiliari d'oficina perquè cada usuari pugui triar on treballar sempre respectant la distància social
• Alta mobilitat: La tecnologia ha permès que les persones es puguin moure lliurement per l'espai de treball. Els espais són més dinàmics que mai i s'han generat entorns amb molta energia, per descomptat també fomentant el teletreball i ajudant els treballadors a crear un entorn professional en els seus habitatges.
• Espais comuns: Els espais socials són cada vegada més demandats per les organitzacions en reconèixer que és on s'aconsegueix generar la cultura organitzativa. Però aquests espais corren el risc de no ser utilitzats per por del contagi, per això les empreses d'interiorisme d'oficines tenim la tasca de crear aquests espais perquè l'usuari se senti segur i confiat de poder utilitzar-los.
• Estètica de llar: Els espais de treball són cada vegada menys corporatius en el seu aspecte i inclouen un major rang de sofàs i espais de descans. Aquests entorns acosten molt a les persones mantenint un contacte molt pròxim.
Aquestes característiques ofereixen un gran avantatge competitiu per a les organitzacions, ja que permeten generar nous estils de treball, generen una cultura positiva i ajuden a atreure nous talents. No obstant això, aquests espais no estan dissenyats per a mitigar l'expansió del virus. Mai s'han pensat abans els espais de treball com a entorns en els quals cal adaptar-se a un risc de salut. Però tampoc poden arriscar-se a causar mal als seus treballadors. Per això és tan important posar-se en mans d'una empresa de disseny d'oficina que sàpiga crear espai de treball que convidin a l'usuari a estar còmode i permeti el treball en equip però que aportació les màximes mesures de seguretat per a evitar contagis entre treballadors, però sobretot que transmeti tranquil·litat als usuaris.