Experts mundials i espanyols debaten a Madrid sobre la transformació dels espais de treball
Un galliner en el terrat d'un edifici d'oficines, escales i aplicacions que obliguen els empleats a caminar més per a millorar la seva salut, gratacel que dediquen cinc plantes a usos socials dels empleats, cafeteries que substitueixen al mobiliari d'oficines per a recepcions. La transformació dels espais de treball, des de les idees més senzilles a les més intricades, ha arribat ja al món de l'empresa amb múltiples variants. De totes elles es parla aquests dies a Madrid en una convenció organitzada per l'Associació Espanyola d'Oficines (AEO), una patronal que agrupa a més de 130 empreses relacionades amb el sector.
L'encarregat de portar a l'auditori les idees més disruptivas, en una de les primeres conferències d'aquest dijous, ha estat Philip Ross, conseller delegat de la consultora especialitzada Unwork (el nom en anglès de la qual representa un joc de paraules que podria traduir-se com destrabajar). En una hora de xerrada, Ross descriu un món a mig camí entre el present i el futur immediat en què els empleats poden portar als seus gossos al lloc de treball, les oficines s'omplen de naturalesa (real o virtual), tant les taules d'oficines com el cadira d'oficina ergonòmic són manipulades a través d'una aplicació i els altaveus intel·ligents, com els que ja hi ha instal·lats en moltes cases, donen resposta a moltes de les necessitats de les empreses. "Com veieu aquesta realitat a Espanya”, conclou la seva intervenció? L'única veu que li respon provoca riures unànimes: "Lluny!".
Però parlant de debò, ni Ross ni molts dels experts que passen per Workin Plau 2019, com s'ha batejat l'esdeveniment, creïn que es tracti d'un futur tan remot. "Això arribarà molt ràpid i transformarà les empreses", comenta el conseller delegat de Unwork, "els edificis d'oficines han estat fins ara com a contenidors nus i es transformaran en edificis intel·ligents". "Jo no crec que estiguem tan lluny com pot semblar", coincideix Jaime Pascual-Sanchiz, conseller delegat de Savills Aguirre Newman, qui descriu una "transformació global" que "s'està aprofitant per a canviar els espais de treball". Serà molt important que les empreses de disseny d'oficines apostem per crear projectes d'interiorisme d'oficines enfocat a això.
Pascual-Sanchiz assenyala que la menor grandària de les companyies espanyoles és una dificultat, perquè "l'escala dóna moltes possibilitats" i no és el mateix realitzar una inversió per a beneficiar a 2.000 treballadors que per a 400. Però això no impedeix que s'estiguin fent coses. "Els canvis que estem vivint són tan radicals que avui dia no et pots permetre tenir un actiu que no sigui una palanca per a ajudar a les persones i que a més sigui una barrera, com en les oficines antigues. Al seu judici, el procés és una necessitat ineludible: "Amb les persones rendint de manera estàndard, les empreses no sobreviuran". Per això hem de realitzar equipaments integrals d'oficines enfocades o dotar al màxim als treballadors perquè tinguin totes les eines per a poder destacar en el seu treball i proporcionar a l'empresa una major rendibilitat que justifiqui la inversió que hem realitzat en la reforma d'oficina per a adaptar-la a això.
Les empreses que miren a llarg termini i no a curt, prefereixen no quedar-se amb el mobiliari d'oficina barat, simplement per a equipar un lloc de treball, sinó que aposten per dotar a cada treballador de producte més complet.
En el pròxim article continuarem explicant les noves necessitats que sorgeixen en les oficines i intentarem trobar la forma per a poder solucionar-les sense morir en l'intent. Mobiliari d'oficina regulable en altura, mobiliari de col·lectivitats 100% polivalent, taquilles d'oficines que substitueixen armaris, mobiliari econòmic d'oficina amb prestacions, mampara d'oficina acústiques, cadira d'oficina connectades per wifi ...
(font associació espanyola d'oficines)