Aquest nou any que comencem serà un any de canvis i d'adaptacions a la nova realitat.
Les empreses de mobles de disseny ens hem d'adaptar i transformar per a satisfer les noves necessitats del món de l'oficina, home office i espais de treball comuns.
Aquest 2021 es preveu disposar de la vacuna contra el Covid-19, la qual cosa afavorirà el retorn a les oficines, sent una realitat que moltes empreses han vist que disposar d'oficines tan grans ja no és necessari. El motiu és que moltes empreses van implantar el teletreball a causa de la pandèmia i han vist que és una opció molt bona per a reduir costos fixos i millorar la conciliació laboral/familiar.
A Barcelona, moltes empreses s'estan plantejant el canvi d'oficines grans per altres més petites de preu inferior. Aquestes noves oficines s'estan equipant amb totes les mesures de seguretat per a futures pandèmies i equipant amb mobiliari d'oficina més polivalent.
Quins nous espais de treball es crearan en 2021?
Els hotels han vist reduït a nivells fatídics les seves reserves d'habitacions. Molts fins i tot durant la pandèmia han decidit tancar per a evitar tenir perdudes insuportables
La cadena francesa B&B, que compta amb 33 establiments a Espanya, dels quals 5 situats a Barcelona, ha decidit transformar les seves habitacions buides en mini oficines enfocades per a autònoms i empreses. És un lloguer diari d'habitació/oficina per 19€ al dia, amb un horari de 9 del matí fins a les 19 de la tarda. L'oferta inclou taula d'oficina, una cadira ergonòmica, una impressora, wifi d'alta velocitat i un bany privat a més d'aigua, cafè i té gratuït.
Segons les paraules de Lucía Méndez-Bonito, consellera delegada de B&B a Espanya i Portugal. "Hem detectat la necessitat creixent de trobar un lloc de treball tranquil, còmode i amb una xarxa wifi que permeti mantenir videoconferències a un preu assequible. Dins de la nostra iniciativa "Work Room for Everyone", hem convertit una part significativa d'habitacions de tots els nostres hotels en oficines, oferint d'aquesta forma un espai tranquil, confortable i amb els millors serveis per a reunions, teletreball o videoconferències per a tothom que ho necessiti".
Un nou espai de treball sorprenent, però realment molt practic i que pot resultar molt econòmic tant per a les empreses com per als autònoms, a més aquests hotels estan creant menú executiu a preus assequibles amb els quals molts treballadors aprofiten per a menjar en el restaurant de l'hotel.
És el coworking una altra opció per a les empreses en 2021?
La crisi ha fet que moltes empreses es replantegin si són necessàries els seus grans i costoses seus. Al Regne Unit, per exemple, Slater & Gordon ha anunciat que tancarà la seva oficina a Londres i manarà a la seva plantilla (més de 200 persones) a teletreballar de manera permanent. El bufet, segons Law.com, planeja asseure's en un espai més petit que utilitzarà per a reunions amb clients.
A Barcelona, malgrat que encara no s'ha fet públic cap moviment d'aquesta envergadura, algunes empreses estan aprofitant per a renegociar els seus arrendaments. Uns altres, directament, ja estan buscant seus més barates.
Un cas que s'està transformant són els petits despatxos d'advocats, no són pocs els que veuen amb bons ulls canviar una oficina permanent per un coworking. Especialment, entre les signatures més petites (de dues a tres lletrats) i els advocats autònoms, que entenen que aquest model de seu els permet tenir un espai on treballar mantenint la seva imatge professional, però a un preu moltíssim més competitiu.
"En els últims mesos hem rebut més dites i correus de l'habitual; ha crescut l'interès", relata Rocío Peñuela, propietària del centre Unifortia Digital, a Madrid. Molts dels dubtes que atenen vénen d'advocats que s'han vist afectats econòmicament per la pandèmia i veuen en el coworking una alternativa molt més assequible.
Però també atenen peticions de juristes que porten teletreballant un temps (no sols per la pandèmia) i per als quals aquesta situació ha suposat un punt d'inflexió. "Almenys el 50% cerca un espai físic més professional que la seva casa o comptar amb un servei que atengui anomenades i que no sigui el seu mòbil personal", assenyala Peñuela.
Els avantatges que ofereixen aquest tipus d'espais són nombroses. En primer lloc, s'elimina el cost del lloguer del despatx, un factor que no és fútil, ja que les signatures solen situar-se en les zones més pròsperes de les ciutats i la renda és, al costat de les nòmines, la despesa més elevada al qual han de fer front. El preu per un coworking, en canvi, varia depenent del servei que es vulgui contractar, sent en tot cas molt més econòmic que mantenir una oficina pròpia.
Així, les tarifes de centres madrilenys van des dels 40 euros mensuals per al paquet més bàsic (que permet la domiciliació i el rebut de correspondència) fins als 170 del pla més complet, que inclou servei de secretaria, recepció de crides i un nombre determinat d'hores d'ús privat de despatx i sales de reunions. També permeten reservar espais per preus que oscil·len entre 8 i 25 euros l'hora, depenent de si és oficina individual, zona oberta o sala de reunions. Alguns centres també ofereixen serveis addicionals, com la creació de pàgina web, impressió i fotocòpia de documents o accés a bases de dades de legislació i jurisprudència.
Cal recordar que el preu de la renda prevalgui a Madrid (el lloguer en les millors zones) va aconseguir en 2019 els 34,50 euros per metre quadrat al mes, segons un informe de la consultora immobiliària JLL.
Imatge professional
Una de les principals reticències que presenten els advocats respecte al coworking és la imatge de professionalitat que puguin projectar. "L'advocacia és un sector molt tradicional, els lletrats creuen que és essencial tenir un despatx físic, però no és així", afirma Mónica Usón, advocada especialitzada en dret concursal a Madrid, qui va abandonar recentment la seva oficina en el cèntric carrer de Serrano i s'ha unit al model col·laboratiu. Per a la lletrada, la imatge és, sens dubte, rellevant, “però el que veritablement valora el client és el tracte personal que tens amb ell”.
A més, Usón considera que treballar en un coworking li permetrà ser més competitiva, ja que el menor cost econòmic ve aparellat d'un estalvi de temps (en desplaçaments, per exemple) “que després puc repercutir en el preu del servei".
En aquesta línia, Luis Morros, advocat i propietari del coworking Virtualex Advocats, apunta que compartir espais de treball genera sinergies entre els professionals, "la qual cosa posteriorment permet oferir al client un servei més complet i, en definitiva, millor", conclou.
Entrevista treta del diari "5 Dies".
És exemple dels advocats es pot extrapolar a totes les professions que en aquests moments busquen la manera de reduir costos sense empitjorar la qualitat del seu servei.
Que oferim en DesignBcn per a poder moblar aquests dos nous conceptes d'oficines?
Disposem de mobiliari d'oficina econòmic, funcional i polivalent. Això ens permet equipar qualsevol espai de treball o llar d'una forma econòmica i que permet modificar la distribució sobre la base de la necessitat de cada moment sense limitar espais.
Per a espais que requereixen una imatge més industrial o d'empresa disposem de la sèrie Tempo, potes metàl·liques amb sobre de melamina amb la possibilitat de ser electrificada 100% amb infinitat de mesures.
Per a espais més home office disposem de les sèries Nexe o Born amb pota de fusta que aporta un toc nòrdic a espais que així ho requereixen pel seu disseny.