No desaparecen, pero se tienen que adaptar a los nuevos tiempos.
En el primer articulo comentem que efectes ha produït el covid en les empresa i com s'han d'adaptar, en aquest segon article expliquem com es poden adaptar i que camí han de seguir per a no desaparèixer. Basant-nos en els nostres més de 10 anys acosejamos per on es pot seguir per a supoerar aquesta crisi.
La seu central es reservaria per a reunions i projectes puntuals. Per a fomentar la interacció, la creativitat i la col·laboració dels treballadors. Perquè, “malgrat tots els avanços tecnològics, l'oficina continua sent el millor lloc per a comunicar-se amb els col·legues, suscitar noves idees, oferir formació, compartir valors i reunir-se amb els clients”, creï Callender. Aquest tipus d'espais flexibles es perfilen com l'alternativa per a les empreses en moments d'incertesa com l'actual, atès que “es poden adaptar a les noves necessitats de manera ràpida i àgil sense inversió en equipament i mobiliari d'oficina”, recalca Enrich.
A les empreses els toca mirar cap a les seus de grans companyies europees, que “havien anat incorporant les noves tendències que ja estaven en marxa abans de la pandèmia en qüestions com la presència en l'oficina o el disseny d'espais per a cada tipus d'activitat, des de concentració a tasques més creatives i col·laboratives”, indica Hipòlit Sánchez, director responsable de la divisió d'oficines en Savills Aguirre Newman.
Per descomptat la clau de l'èxit és la polivalència, equipar la seu central amb mampares d'oficines mòbils, que et permetin adaptar cada espai a les necessitats del moment, disposar de cadira ergonòmica d'oficina és fonamental perquè cada usuari pugui asseure's en qualsevol lloc i es pugui adaptar la cadira d'oficina a les seves necessitats, un altre punt interessant són les taules d'oficines regulables elèctricament en altura, ja que et permeten treballar dempeus o assegut i s'adapta a qualsevol usuari sol tocant un botó.
Menys densitat
Aquest canvi cap a un model híbrid suposa menys empleats treballant sota un mateix sostre, menys densitat d'ocupació. De fet, el 40% de les empreses europees indica que precisaran menys espai en un futur, segons Knight Frank. Només un 11% manifesta que tindran necessitat de més metres quadrats per a situar a les seves plantilles. Les empreses que disposen d'oficines de compra no es plantegen reduir espai, però si reutilitzar-ho eliminant taules d'oficines, cadires d'oficines i equipant amb mobiliari polivalent com a taquilles d'oficines, mobiliari de col·lectivitats, mampares d'oficines mòbils.
És probable que algunes companyies “redueixin un 30% la superfície de les seves oficines per la implantació del teletreball en un percentatge notable dels empleats, la qual cosa permet optimitzar recursos i estalviar costos fixos”, apunta Gerard Marcet, soci fundador de LabordeMarcet. Un estalvi que calcula entre el 20% i el 25% si la renda és lineal. Ara bé, més que pel teletreball, de produir-se la retallada de superfície, vindrà dau per la reestructuració de la plantilla en algunes empreses ofegades per la crisi, moltes empreses haurà d'acomiadar personal i externalitzar molts serveis, ja que només els paguen quan els utilitzen i s'alliberen de costos fixos, per això en DesignBcn creiem que els coworking poden donar cobertura a moltes empreses, que només pagaran per utilitzar el lloc de treball o sala de reunions que necessitin dia a dia.
Peo la majoria de les signatures optarà per redistribuir el seu espai actual. “Una major implantació del teletreball suposa una menor necessitat de llocs, que moltes vegades seran compensats”, opina Raúl Vicente, director d'Oficines de Knight Frank. De fet, els directius, tant europeus com espanyols, preveuen un augment de l'espai personal per empleat i una major planificació de zones col·laboratives. “L'èmfasi en el benestar i una certa reducció de la densificación, juntament amb les millores en el disseny per a fomentar la interacció tan difícil d'aconseguir a casa, probablement compensen el descens en l'espai com a resultat de l'augment del teletreball”, comenta Nebot.